Thuiswerk

Kan je de invloed van thuiswerk op je persoonlijk energieverbruik beperken? Lees verder om onze tips te ontdekken!

Heel wat mensen werken sinds de coronacrisis meer thuis. Voor je persoonlijk energieverbruik is dit echter niet zo mooi als het lijkt. De meest energiezuinige optie is nog steeds naar kantoor gaan. Zo verbruik je geen water bij je toiletbezoeken of verwarming en licht op je werkplek in huis.

Echter heeft thuiswerk ook zo zijn voordelen dus geven we hieronder alvast enkele tips mee om aan de slag te gaan en zo je verbruik tot het minimum te beperken.

Kantoor in huis

Als je van thuis werkt, is het handig om een vaste plek in huis te installeren als bureau. Laat hiervoor je keuze uitgaan naar de meest zonnige ruimte in je huis. Zo hoef je de verwarming niet noodzakelijk te verhogen en kan je minder licht gebruiken op zonnige en klare dagen.

Is jouw werkplaats in een afgesloten ruimte? Hou dan deuren gesloten om te vermijden dat een verwarmde ruimte warmte verliest door een koude ruimte (hal of gang).

Uitschakelen tijdens de pauze

Een desktop verbruikt meer dan een laptop. Uiteraard heeft niet iedereen dezelfde mogelijkheden die de werkgevers aanbieden. Toch kan je in beide gevallen je verbruik al beperken door tijdens je pauzes je laptop dicht te klappen of algemeen in slaapstand te zetten. Werk je op een recent model, dan gaat dit waarschijnlijk automatisch. Toch is het al slim om vanaf het moment dat je in pauze gaat je computer te vergrendelen. Zo verbruik je niet onnodig energie.

Heb je een laptop met bijvoorbeeld een extra scherm, schakel dit scherm dan uit tijdens je pauzes. Je kan ook hier gebruik maken van een stekkerdoos met schakelaar om het verbruik volledig stil te leggen.

Bij gebruik van een laptop is het ook aan te raden om je oplader niet de hele tijd in het stopcontact te laten steken. Dit beïnvloedt de kwaliteit van je batterij en ga je energie vragen wanneer het eigenlijk niet nodig is als je batterij volledig opgeladen is.

Thermos

Op kantoor gaan we ook regelmatig eens om een kopje koffie of thee. Mogelijks een soepje. Het werk is er op voorzien om dit groter aan te pakken omdat het voorzien wordt voor alle medewerkers. Probeer die lijn door te trekken naar je kantoor bij jouw thuis.

Zet 1x koffie per dag en meteen een grotere hoeveelheid als je een fervent koffiedrinker bent. Je kan je koffie dan warm houden in een thermos.

Wil je warm water voor thee of soep? Warm dan enkel het water op dat je effectief nodig hebt in de waterkoker of op het kookvuur. Zo is het water dat je effectief nodig hebt sneller warm en dient je toestel dus geen energie te verbruiken voor het overige water dat je te veel aangevuld hebt. Ook je thee kan je in een thermos warm houden.

Nog op zoek naar handige tips om energie te besparen in de keuken? Lees hier meer!

Gebruik een thermos voor koffie of thee
Stekkerdoos met schakelaar

Maximaal opgeladen?
Trek de stekker uit!


Laptop, headset,...NIET

de hele dag in de lader laten zitten

Dit zorgt voor:

- lagere kwaliteit van je batterij

- onnodig energieverbruik