Keuken

Het energieverbruik in de keuken swingt al snel de pan uit. Hieronder kan je mijn tips terugvinden om optimaal gebruik te maken van je elektrische toestellen.

Ontdek hoe je efficiënter kan koken en wat het nut is van een gevulde koelkast en diepvries.

Een algemene regel om te starten: goed onderhouden toestellen verbruiken minder. Denk maar aan een waterkoker ontkalken of je dampkap reinigen. Je toestel werkt beter, waardoor het minder energie vraagt. Het is uiteraard niet allemaal even simpel om te reinigen. Gelukkig staan er al tal van tips klaar voor verschillende toestellen in dit overzicht.

Combineer het gebruik van je oven

Warm je oven niet op voor iets kleins, maar probeer je maaltijden in te plannen. In grote gezinnen is dit waarschijnlijk de standaard, maar eigenlijk is dit voor iedereen een aanrader. Het geeft je rust en een overzicht. Niemand die zegt dat je de dag waarop je wat gaat eten al moet bepalen. Je vult dit in zoals je zelf wenst.

Heb je dan eens wat extra tijd in het weekend, bekijk dan wat je gaat eten in de week en maak volwaardig gebruik van je oven. Een gebraad, kip, ovenschotel, afbakbroodjes,... maak het allemaal op hetzelfde moment klaar of toch zolang je oven nog warm is. Zo vermijd je dat de oven steeds opnieuw van nul moet opwarmen en bespaar je energie.

Na afloop zet je best de oven open, zo gaat ook de restwarmte niet verloren.

Koken in de microgolfoven? Het kan!

Als we eten klaarmaken gebruiken we standaard het kookvuur. Dit lijkt de meest voor de hand liggende manier om te koken, maar niets is minder waar. Je kan verschillende gerechten of ingrediënten klaarmaken of verwerken in de microgolfoven. Deze verbruikt een pak minder dan een kookvuur en naast deze energiebesparing kan het je ook nog eens heel wat tijd besparen. Door de juiste tijd en stand te kiezen hoef je er dus niet naar om te kijken en kan je terwijl verder doen met iets anders. Ideaal, toch?!

Deze hebben we zelf al getest en goedgekeurd:

- aardappelen stomen of koken
- krokant spek klaarmaken
- appelmoes (opgelet: let op de juiste stand om overkoken te vermijden)

Ga hier ook mee aan de slag en laat ons weten wat je ervan vindt!

Kookvuur

Je staat er mogelijks niet bij stil, maar het heeft zeker een meerwaarde om te kijken welke kookpot of pan je op welk vuur zet. Kies het juiste formaat van kookpot op je kookvuur. Een te kleine pot op een groot vuur is verlies. Je warmte gaat namelijk verloren, daar waar de kookpot niet meer op je vuur staat omdat hij gewoonweg te klein is.

Even wat water aan de kook brengen om pasta te maken of groentjes te koken,.. noem maar op. Zo zijn er heel wat momenten waar je deksel zijn nut kan bewijzen. We gebruiken het misschien niet altijd even vaak of niet voor alles, maar eigenlijk kan je dit beter wel doen. Deksels op je kookpotten zorgen namelijk voor een besparing tot 50%. Dit omdat je de warmte in je kookpot kan houden met het deksel erop. Je zal zien dat bij bijvoorbeeld water koken, het veel sneller zal gaan. Sneller zorgt er dus voor dat je vuur minder langs zal aanstaan. De moeite waard, toch?!

Nog op zoek naar een handige manier om je kookvuur weer schoon te krijgen na een stevige portie koken: ontdek het hier!

Koelkast en diepvries

  • Denk na over de plaatsing van je koelkast. Zet deze niet naast een oven of verwarming. Zo moet je koelkast meer energie verbruiken om je temperatuur op peil te houden.
  • Koelkast goed organiseren en onderhouden. Plaats bijvoorbeeld plastieken potjes niet te dicht tegen elkaar: de koude kan er dan niet tussen waardoor de koelkast meer energie nodig heeft om te koelen.
  • Laat de deur van de koelkast niet te lang openstaan. Tegenwoordig maken ze al snel een piepend geluid wanneer het te lang openstaat. Heel handig!
  • Vermijd onnodige verpakking in de koelkast.
  • De ideale gevulde koelkast zit voor ¾ vol. Zowel te vol als te leeg zorgt voor een hoger verbruik. Indien de koelkast te leeg is kan je best water flessen of potjes gebruiken om de leegte op te vullen.
  • Lege schuif in je diepvries? Plaats een stuk karton om dit deel 'af te sluiten'. Door de diepvries open te doen trek je lucht binnen. Deze lucht moet uiteraard ook weer gekoeld worden. Wanneer je een stuk karton plaatst, zorg je ervoor dat dit de lucht tegenhoudt waardoor deze niet gekoeld moet worden.
  • Bij je diepvries is het belangrijk dat er geen ijslaag gevormd wordt langs de zijkant. Dit kan je verbruik al doen stijgen met 30% tot 40 %. Je diepvries nu en dan eens volledig laten ontdooien is zeker de moeite waard!
    Hou hierbij rekening dat je de reeds diepgevroren producten niet langer dan een halfuurtje uit de diepvries laat. Wanneer je de diepvries terug vult, neemt hij meteen de koude van je producten weer op, waardoor je diepvries ook hier geen extra verbruik moet genereren om op temperatuur te komen.
Kookpot te klein voor het kookvuur = verlies
Juiste formaat kookpot op het kookvuur
Gebruik deksels op je kookpotten

Verouderde huishoudtoestellen

Het lijkt duurzaam wanneer een toestel heel lang meegaat, het tegendeel is echter minder waar bij grootverbruikers zoals diepvries, koelkast, wasmachine,…

Hier is het belangrijk dat het toestel een goed energielabel heeft. Er is namelijk een duidelijk verschil in verbruik tussen een verouderd toestel en een nieuw toestel met AAA+ label.

Heb je nog een werkend toestel dat ondertussen zo'n 15 jaar oud is?

Zonde om iets weg te doen dat nog werkt zou je denken.

Wat je betaalt voor het verbruik van het nieuwe toestel met goed energielabel in vergelijking met het oude

zorgt ervoor dat je in geen tijd je aankoop bedrag er terug hebt uitgehaald.