#2 Stroomvreter: verlichting

Uiteraard kan verlichting in huis dus niet ontbreken in dit lijstje! Lees hieronder onze tips.

De dagen zijn korter tijdens de wintermaanden, waardoor het in de ochtend nog donker is als je opstaat of al donker is in de avond wanneer je thuiskomt van het werk. Verlichting speelt dus een grote rol tijdens de donkere maanden. Hoe pak je besparingen aan?

Hallogeen of led?

​Hallogeen lampen zijn een voordeligere keuze bij aankoop, maar helaas niet in verbruik. Wees zuinig met materiaal en ga nu niet meteen al je hallogeen lampen uitdraaien om te vervangen door led verlichting. Wat we wel kunnen aanraden is om dit geleidelijk aan te doen wanneer bepaalde lampen de geest geven. Vervang ze dan door een beter alternatief: led. Hier ligt het verbruik beduidend lager.

Bewegingssensoren in kleine ruimtes

Klinkt fancy, maar tegenwoordig kan je deze al aan heel schappelijke prijzen vinden. Het gebeurde hier ook wel regelmatig, snel naar toilet of iets gaan halen in de berging en je vergeet het licht uit te doen. Als je helemaal pech hebt, is dit net voordat je vertrekt naar je werk of gaat slapen. Met een bewegingssensor springt het licht aan als je de ruimte binnenkomt en het licht zal na de vooraf ingestelde tijd automatisch weer uitgaan. Geen onnodig verbruik meer als het eens vergeten wordt.

Vervang hallogeen lampen door led
Doe de lichten uit in de ruimtes waar je niet langer bent

Alle beetjes helpen!

Tijdens de ochtend- of avondrush zijn we zowat overal tegelijk aanwezig:

in de keuken, de eetplaats, de living,…

Let erop dat je lichten meteen uit doet

in de ruimtes waar je niet langer aanwezig bent.