Leefruimte

De woonkamer is doorgaans de plek in huis waar we het meeste tijd spenderen. Hier kunnen we met kleine aanpassingen al een verschil maken op het verbruik.

Vermijd sluipverbruik

Je zet de tv af met de afstandsbediening en je denkt dat alles zo uit staat en niets meer verbruikt. Helaas, het tegendeel is waar. 'Sluipverbruik', heet dit. Het verbruik dat in je factuur sluipt, zonder dat je het door hebt. Bedenk je maar eens hoeveel toestellen zo los in je stopcontact zitten en je niet gebruikt momenteel.

Geen nood, ook hier komen we met een simpele oplossing: maak gebruik van een stekkerdoos met schakelaar. Zo heb je meerdere stopcontacten met een schakelaar die je aan of uit zet afhankelijk van je noden.

Zo ben je zeker dat alles écht uit staat en je al 20 tot 25 euro kan besparen op jaarbasis door dit te doen met enkele opladers van gsm's bijvoorbeeld.

Led verlichting voor de grote lichten

Neem zeker eens een kijkje in het artikel over deze stroomvreter: verlichting.

Aangezien we het meest van onze tijd spenderen in de leefruimte, is het aangewezen om in deze ruimte als eerste over te schakelen naar led verlichting. Deze is iets duurder in aankoop dan hallogeen lampen, maar ze verbruiken aanzienlijk minder.

Verwarming op nachtstand

Kan je energie besparen tijdens je rustige televisie avond in de zetel? Zeker wel! Zet de verwarming al lager (op nachtstand) ongeveer een uurtje voor je gaat slapen. De temperatuur zal niet veranderen van het ene op het andere moment, maar dit is toch alweer een extra uurtje besparing.

Lees onze algemene tips om te besparen op energie met je verwarming in dit artikel.

Gezellige tip

Niets zo leuk als een filmavond of romantische avond

met alle lichten uit en

enkele kaarsen aan als sfeerverlichting

(Let op: zorg dat je kaarsen veilig staan!)

Geniet ervan!