#3 Stroomvreter: tocht

Heb je een goed geïsoleerd huis, zonder spleetjes of oneffenheden waar de koude naar binnen kan komen? Ideaal! Helaas is dit niet in elk huis zo.

Je huis gaan isoleren en alle problemen oplossen, daar hangt helaas een stevig prijskaartje aan vast en is niet voor iedereen haalbaar om meteen te doen. Hieronder alvast mijn tips om het anders aan te pakken.

Tochtstrip of tochtstoppers

Wanneer je door je huis loopt, merk je hier en daar mogelijks wat tocht op. Dit komt door spleten en kieren naar binnen en heeft heel wat invloed op je temperatuur.

Maak gebruik van een tochtstrip voor je ramen. Door de tochtstrip te plaatsen waar je de koude lucht naar binnen voelt komen, hou je de koude hier al tegen en kan ook de warmte langs daar niet meer naar buiten.

Bij deuren kan je gebruik maken van tochtstoppers. Je kan dit ook kosteloos doen door een dikker deken op te vouwen en voor de deur te leggen zodat de koude niet naar binnen kan.

Verluchten blijft nodig

Slaapkamers of een andere ruimte in je huis verluchten doe je best door je raam volledig open te zetten en dit voor een kwartiertje per dag. Dit zorgt ervoor dat je kamer volledig kan verluchten. De rest van de dag verbruik je geen extra energie. Vaak zetten we het raam op kiep gedurende de dag, maar dan heb je een constant verlies. Beter niet doen dus.

Wil je langer verluchten dan een kwartiertje, zet je thermostaat dan even uit. Zonde van de warmte die naar buiten vliegt en de koude lucht die telkens weer opgewarmd moet worden door je verwarming. Dit zorgt er ook voor dat je muren afkoelen, wat nadien veel meer energie vergt om de ruimte op te warmen.

Tochtstopper maken met deken
Tochtstrip

10 - 15 minuten verluchten door het raam volledig open te zetten

Langer verluchten?

Zet de thermostaat dan uit!