Vaatwasser reinigen

De vaatwasser: één van de betere uitvindingen die ons leven een stuk makkelijker maakt. Het is wellicht herkenbaar als ik zeg dat het indelen van de vaatwasser een populair onderwerp is voor echtelijke ruzies. Daar hou ik me buiten ;-) De vaatwasser poetsen daarentegen, daar ken ik wel iets van! 1 ding is zeker: de vaatwasser poetst zichzelf niet...

Het reinigen van je vaatwasser staat wellicht niet bovenaan je lijstje. Nochtans is regelmatig onderhoud noodzakelijk om je vaat proper te houden en rare geuren te vermijden. Maak er daarom een gewoonte van om je vaatwasser 1x per maand te reinigen. We stoppen van alles in de vaatwasser: van ovenschalen tot pannen , potten, borden, bestek en zoveel meer. Vetten en andere etensresten kunnen je vaatwasser grondig vervuilen. Al je borden afspoelen, is zonde van het extra waterverbruik. Wat ik echter wel kan aanraden is na een etentje, met een servet het gros aan saus of kruimels van het bord te vegen. Deze kleine beetjes kunnen al een groot verschil maken voor je filter. Geen nood, ik loods je er met plezier doorheen!

Hoe begin je hieraan?

Een essentieel onderdeel van het onderhoud : de filter reinigen

Maak eerst de vaatwasser leeg en reinig de filter met lauw water en afwasmiddel.

Daarna kunnen volgende producten gebruikt worden bij het 'groot onderhoud' van jouw favoriete keukenhulp: afwasmiddel, huishoudazijn en/of citroen.

Doe 2 druppels afwasmiddel los in je vaatwasmachine. Maximum 1 à 2 druppels, we willen geen schuim party in de keuken :) .

Plaats het kommetje met azijn onderaan in je onderste rekje. Gebruik hiervoor huishoudazijn. Opgelet, gebruik zeker geen schoonmaakazijn! Dit is namelijk te zuur voor de rubbers in je vaatwasser. Geen fan van azijn? Je kan ook perfect citroensap gebruiken. Snijd een citroen in schijfjes en plaats in het bestekbakje van de vaatwasmachine. Lees hier meer over de voordelen van citroenen!

Om af te sluiten: laat je vaatwasser leeg draaien op de hoogste temperatuur. Het lijkt zonde om je vaatwasser leeg te laten draaien, maar wees gerust: je vaatwasser verbruikt minder water dan wanneer je afwast met de hand.

Zet na afloop de machine onmiddellijk open en laat volledig uitdrogen.

Voilà, meer dan dat hoef je niet te doen. Je vaatwasser is weer helemaal proper!

Veel succes!

Groetjes,

Marieke

Zet je vaatwasmachine meteen open nadat het gedraaid heeft op de hoogste temperatuur
Gebruik citroensap in plaats van azijn om je vaatwasser te reinigen