Vlekken verwijderen: algemene do's & don'ts

17/05/2021 - 12:04

Vlekken komen in alle vormen en maten, helaas! Niet elke vlek is even makkelijk te verwijderen. We starten alvast met enkele algemene do’s en don’ts om jou uit de nood te helpen wanneer je geen hulpmiddeltjes in huis hebt.

Gebruik keukenpapier: handig voor zoveel dingen en zeker ook voor vlekken! Stel, je zit met een rode wijnvlek: de nachtmerrie van velen. Neem om te beginnen zoveel mogelijk vloeistof op met keukenpapier. Je zal zien dat de vlek al een stuk minder zichtbaar zal zijn. Ook bij vetvlekken is dit een handige tip!

Sla niet in paniek en gooi niet alles onmiddellijk in de wasmachine. Bij bloedvlekken loop je het risico dat eiwitten stollen in warm water waardoor ze zich alleen nog maar beter hechten aan de vezel. Ook de droogkast is uit den boze! Gebruik nooit de droogkast voor kleren met vlekken.

Test het product dat je gebruikt op een niet zichtbare plaats om de kleurvastheid van je kledingstuk te controleren.

Vermijd de combinatie van verschillende producten. We begrijpen dat je deze vlek zo snel mogelijk wil aanpakken maar verschillende producten gebruiken maakt het vaak alleen nog maar erger.

Bij een vlek op zijde of wol is het veiliger om aangepaste producten te gebruiken of je te wenden tot een professionele droogkuis.

Gebruik bij vlekken op zijde of wol zeker geen soda of enzym wasmiddelen zoals en gebruik nooit bleekwater op vlekken: het maakt de vezel kapot waardoor je jouw kledingstuk regelrecht in de vuilbak kan gooien.

Adem in en uit en vraag je huishoudhulp van Familiehulp dienstencheques om hulp ;-)

In de rechterbalk naast dit artikel vind je de linken naar de artikelen over een aantal specifieke vlekken die een eigen behandeling vergen. Klik dus gerust even door!

Groetjes,
Marieke

Marieke_vlekken verwijderen_producten
Marieke_vlekken verwijderen_producten
Marieke_vlekken verwijderen_producten