De friteuse reinigen: zo doe je het

14/01/2022 - 15:48

De airfryer mag dan wel aan een opmars bezig zijn, de liefhebbers verkiezen toch nog steeds een gefrituurd hapje uit de friteuse. Geen nood, ik ga hier geen pleidooi starten over gezonde voeding. Eet vooral wat jou het best smaakt! Wél ga ik het met jullie hebben over één van de minder geliefde taakjes: het reinigen van de friteuse. Weet je niet hoe je er moet aan beginnen? Niet getreurd, wij zijn hier alweer met de beste tips waardoor je deze vervelende taak snel kunt schrappen van jouw to-do-lijstje.

Frituren is en blijft een vettig boeltje en vet verwijderen is niet prettig. Hét wondermiddel om je friteuse te ontvetten en te reinigen is een klein tabletje dat we hier reeds meermaals gebruikten om huishoudproblemen op te lossen: een vaatwastablet. Ik leg je stap voor stap uit hoe je jouw friteuse opnieuw doet blinken.

  1. Giet de frituurolie in een lege fles.
  2. Was het deksel van de friteuse, indien toegelaten, in de vaatwas. Mag het niet in de vaatwas, laat dan weken in een teil met water en voeg sodakristallen en 2 à 3 vaatwastabletten toe. Laat indien mogelijk een nachtje weken. Je zal zien hoeveel het vuil er reeds afkomt.
  3. Vul de friteuse met water en plaats het mandje.
  4. Voeg een vaatwastablet toe aan het water.
  5. Zet jouw friteuse aan op de laagste stand (meestal 100 graden), laat een 10-tal minuten opwarmen, maar zorg dat het water niet kookt. Je zal zien dat het vet zal losweken.
  6. Giet het vuile water weg en verwijder eventuele achtergebleven restjes met een sponsje. Wil je zeker dat er geen afwasmiddel achtergebleven is, spoel dan nog eens goed na en gebruik eventueel een scheutje azijn.

Ik verzeker je dat dit de gemakkelijkste, snelste en meest efficiënte manier is om je friteuse opnieuw te doen blinken!

Stuur ons gerust een foto van het resultaat!

Groetjes,
Marieke

Wat moet je nog weten over frituurolie?
  • Gebruikte frituurolie breng je naar het containerpark of nog beter: je kan er voor kiezen de natuur een handje te helpen door je frituurolie te recycleren via een OlioBox.

  • Giet frituurolie NOOIT door je gootsteen. Vet, in al zijn vormen, vervuilt het water en zorgt voor verstopping.

  • Frituurolie ververs je na 8 à 10 beurten.