Koelkast efficiënt organiseren

We denken er vaak niet bij na als we onze boodschappen uitladen, maar er bestaat voor elk product dat in de koelkast thuishoort een juiste plaats. We geven je in dit artikel een handig overzicht van wat nu precies waar hoort. Eerst geef ik je graag enkele algemene koelkastweetjes mee!

​Algemene tips voor je koelkast

Je koelkast hoort niet thuis naast een warmtebron. We zien vaak dat een koelkast zich naast een ingebouwde oven bevindt, maar dat is helaas niet de beste plek. Let er ook op dat je koelkast niet te dicht bij de muur staat want anders kan je motor oververhitten. Zo'n 10 centimeter van de muur is ideaal.

Een koelkast heeft verschillende temperatuurzones. De koudste zones bevinden zich net boven het groenten vak. Hier kan je dus best vlees en vis bewaren.

Je koelkast volstoppen is geen goed idee. Als je doosjes en pakjes te dicht op elkaar stapelt, kan de koude lucht niet meer voldoende circuleren, waardoor er veel energie nodig is om alle producten koel te houden. Let wel, een lege koelkast verbruikt eveneens meer. Je vult je koelkast het beste voor 3/4.

Hoe meer je koelkast moet koelen, hoe meer energie hij verbruikt. Laat overschotjes dus eerst afkoelen voor je ze in je koelkast zet

Laat de deur van je koelkast niet onnodig lang openstaan.

De standaardtemperatuur voor een koelkast is 5°C. Zet je koelkast niet onnodig kouder. Elke graad meer of minder heeft een impact op jouw energieverbruik.

Op zoek naar meer energiebesparende tips in de keuken? Lees ons artikel over stroomvreters in de keuken!

Wat hoort waar thuis in je koelkast?

Wat zet je beter niet in je koelkast?

Er zijn een aantal producten die je misschien standaard in je koelkast bewaart, maar eigenlijk beter elders plaatst. Ontdek hieronder welke dat zijn!

Groenten: tomaten leg je beter niet in de koelkast. Ze verliezen op die manier veel sneller hun smaak. Ook andere vruchtgroenten zoals courgetten, aubergine en paprika's bewaar je beter op een koele plek, maar niet in de koelkast. Het is er vaak te koud. Avocado’s zijn een superfood, maar ze doen het niet zo super in de koelkast. Natuurlijk weten we allemaal dat een avocado er de ene dag onrijp uitziet en de dag erna al bedorven is. Ook hier is opeten de boodschap. In de koelkast wordt het vruchtvlees harder en is het moeilijker om er een lekkere spread mee te maken.

Fruit zoals kiwi's, meloenen, abrikozen, mango, pruimen en perziken. Opgelet, zodra je ze aangesneden hebt, horen ze wel weer thuis in de koelkast. Bepaalde bessen zoals frambozen en blauwe bessen smaken het best als ze niet te koud zijn. Lang kan je ze toch niet bewaren, dus opeten is de boodschap. Bananen hou je ook beter uit de koelkast. De kans bestaat dat ze bederven door de vochtigheid. Al deze fruitsoorten horen thuis in een fruitschaal.