Watervlek op hout: hoe los je het op?

17/06/2022 - 14:48

Houten meubels zijn stevig, duurzaam en geven je interieur een warme uitstraling. Maar… hout kan ook teer zijn, vooral wanneer we er van alles op plaatsen of er veel gebruik van maken, denk aan een houten tafel of een bureau.

Waterschade op houten meubels is moeilijk te verhelpen. Heb je graag bloemen op je meubel staan maar heb je wat water gemorst? Droog het dan vooral snel op. Bleef er toch een waterkring achter van bloempotten of glazen, dan kan je het volgende uitproberen.

Wanneer hout onbehandeld is, hebben we te maken met een poreus oppervlak. Hout is een natuurproduct en zal vocht opzuigen en vasthouden in de bovenste laag. Je kan bij natuurhout (dus onbehandeld met een vernis) proberen om water letterlijk op te drogen:

  • Beweeg met een haardroger over de vlek. Let wel, doe dit vanop een afstand. We willen geen extra schade toebrengen aan ons oppervlak.
  • Leg een handdoek dubbelgevouwen op de vlek en ga er met je strijkijzer over op een gemiddelde hittestand. Dit zou het water dat vast zit in het hout moeten verdampen. Het proberen waard.
  • Als het enkel waterschade is zou ik even durven wachten om te kijken of het niet netjes uitdroogt.

Bij behandeld hout sluit vernis je hout af van water en andere vloeistoffen. Dat is de functie van vernissen, het hout beschermen. Maar toch kan een langdurige blootstelling aan vocht een vlek veroorzaken. Bij behandeld hout raad ik eveneens de strijkijzertruc aan.

Wat ik zelf al eens probeerde bij een oude kast:

  • Meng een beetje azijn met een kleine hoeveelheid olijfolie.
  • Breng met een nette doek aan op de watervlek. De olijfolie zal je hout voeden terwijl het water je hout heeft uitgedroogd. Met tijd zal de vlek minder zichtbaar zijn.

Let wel! Tropische houtsoorten moeten meestal op een specifieke manier gereinigd worden. Je kan beter even info vragen aan de fabrikant of verkoper van de meubels.

Zoals bij alles is voorkomen beter dan genezen. Heb je meubels die niet massief zijn, dan zal je de vlek wellicht niet meer kunnen verhelpen. Deze meubels zijn gemaakt van vezelplaat en bestreken met een structuur die lijkt op hout. De oplossing is dus niet zo eenvoudig, maar ik hoop je toch wat wijzer gemaakt te hebben!

Groetjes,
Marieke