Stof afnemen met een goede microvezeldoek: stof tot nadenken

15/06/2022 - 16:30

Stof afnemen is een een noodzakelijk kwaad in het huishouden. Een klusje dat vaak tot veel frustratie leidt, vooral omdat het stof zo vlug terugkeert.

Een heel belangrijke les tijdens het poetsen is dat je een bepaalde volgorde hanteert. Een foutieve volgorde kan je veel meer werk opleveren. Daarom gaan we eerst stofzuigen en dan pas het stof afnemen.

Stofzuigers hebben vaak een ventilatie aan de achterkant die warme lucht uitblaast. De warme opstijgende luncht blaast het stof dat op de grond ligt dus de lucht in. Dit stof daalt dan opnieuw neer op je kasten en of meubels. Online lees er allerlei theorieën over, maar de huishoudhulpen van Familiehulp dienstencheques zijn ervaringsdeskundigen dus… reden genoeg om ons advies te volgen.

Om het stof succesvol af te nemen zijn we op zoek naar een kwalitatieve microvezeldoek die werkt.

Hoe herken je een goede microvezeldoek?

  • Het zijn doekjes met langere haartjes (lusjes) die zullen helpen om de stofdeeltjes vast te houden tussen de vezels. Vind je het wat onhandig om mee te werken? Je kan jouw microvezeldoek tot 6x plooien zodat je telkens een propere zijde kan gebruiken.

  • Een goede microvezeldoek kan je herkennen aan de dikte van het doekje. Als je jouw doek tegen het licht houdt mag je er niet door kunnen kijken. Een goed trucje is om je doek in een glas water te leggen. Is jouw doek van goede kwaliteit, dan kan deze gemakkelijk het hele glas water opnemen.

  • De beste microvezeldoeken hebben heel dicht tegen elkaar geweven lusjes en zijn gemaakt van een combinatie van polyester en polyamide. De wrijving tussen de haartjes creëert ook statische elektriciteit en dat trekt stof aan.

Heb je jouw perfecte microvezeldoek gevonden? Gebruik dan een plantenspuit en vernevel jouw doek van op een afstand met een heel klein beetje water. 1x spuiten is perfect. Een extra tip: doe een druppeltje of 2 etherische olie in je plantenspuit bv. pepermunt. Het geeft het afstoffen een extra toets!

Veel succes!
Groetjes,
Marieke

Heb je blinkende meubels?

Dan ben je wellicht bekend met de waterstrepen die ontstaan wanneer je met nat je stof afneemt. Dit ligt meestal aan de kwaliteit van je doek. Of je doek is gewoon simpelweg te nat.

Ga als volgt te werk:

  • Neem eerst met een droge doek het meeste stof af nadat je hebt gestofzuigd.

  • Neem een nieuwe microvezeldoek en vernevel 1x met een plantenspuit. Dit zal helpen om vingerafdrukken te verwijderen.

  • Blink op met een dikke doek. Of met een platbinding microvezeldoek die gemaakt is om glanzende oppervlaktes zoals glas op te blinken. Je kan deze doeken herkennen aan de textuur. Ze voelen aan als een stoffen zeemvel en hebben geen lusjes zoals de andere microvezeldoeken.