Laat je kookplaat opnieuw blinken

07/06/2022 - 10:53

Koken brengt gezelligheid in huis, al is de opruim nadien iets minder gezellig. De kookplaat poetsen is een lastig werkje. Online vind je heel wat verschillende methodes: van tandpasta tot schuurpapier… niet echt de ideale manieren om dit klusje te klaren als je het mij vraagt.

Wat heb je nodig?

  • Dreft en azijn (opgelet, niet voor natuursteen)
  • Een mesje voor glas (= glasschraper) of een wondersponsje.

Werkwijze voor het schoonmaken van een glazen kookplaat:

  • Sop het glazen oppervlak in met een mengsel van azijn en dreft en heel warm water. Laat daarna even inwerken. De dreft ontvet en azijn helpt om alle aangekoekte resten lost te maken en de eiwitten op te lossen. Gebruik natuurazijn en geen schoonmaakazijn. Wil je meer weten over beide soorten azijn, klik dan door naar dit blogartikel.
    Heb je natuursteen in je keuken, dan laat je azijn beter weg uit het mengsel voor de veiligheid.

  • Laat het mengsel 15 minuten inwerken en neem er een glasschraper bij.

  • Ga in verticale en horizontale bewegingen over de brandresten of kringen op het glas. Neem alle losgekomen resten op met een doek. Gebruik je liever geen glasschraper, dan kan je ook een wondersponsje gebruiken. Wil je meer weten over het wondersponsje, dat kan hier.

  • Sop je volledige kookplaat opnieuw in met een sopje met dreft en azijn.

  • Neem een keukensponsje en ga met de zachte kant over de kookplaat. Tip: er zijn een aantal merken die schuursponsjes maken om te gebruiken op glas.

  • Verwijder alles met een vochtige doek en spoel na met vers water. Maak het zo droog mogelijk en blink alles op met een microvezeldoek.

Het spreekt voor zich dat je dit niet iedere dag hoeft te doen. Eenmaal je de resten en kringen verwijderd hebt, kan je jouw kookplaat na iedere kooksessie netjes achterlaten. Herhaal wanneer je opnieuw kringen opmerkt. Deze kringen komen vaak door het overkoken van potten. Hoe je dat tegengaat, lees je in ons blogartikel waarin we het o.a. hebben over de houtenlepel truc.

Succes!

Groetjes,
Marieke

Heb je een glazen kookplaat op gas?

Haal alle pannendragers van je vuur en leg in een warm sopje van dreft met een scheutje azijn.

Goed om weten!

We gebruiken liever geen schadelijke producten met veel chemische bestanddelen. Onze handen komen dagelijks in contact met heel wat schadelijke stoffen. Onze huid neemt 70 % van de stoffen waarmee het in aanraking komt op in de bloedstroom. Al die bijtende (doeltreffende) producten laten we dus liever weg.