Huishoudhacks: feit of fabel?

20/07/2021 - 11:40

Een huishouden in goede banen leiden, hoe beginnen we eraan? Alle tips en tricks zijn welkom! Daarom testen we in dit blogartikel enkele “lifehacks” of “cleaning hacks”. Je vindt deze huishoudhacks tegenwoordig op zowat alle sociale media kanalen. Het zijn huishoudtrucjes waar nog nooit iemand van gehoord heeft, maar die je het leven makkelijker zouden moeten maken. En laat dit nu net het doel zijn van Familiehulp dienstencheques, schitterend! Ik test 5 huishoudhacks voor je uit: feit of fabel?

Werkt een houten lepel tegen overkoken?

Ons antwoord: JA

Ik gebruik al jaren mijn houten lepel in de keuken en het mag gezegd: hij heeft me nog nooit in de steek gelaten. Hoe komt het nu precies dat een houten lepel het overkoken tegenhoudt?

Kokend water vormt belletjes. Hoe meer belletjes, hoe meer volume. Hoe meer volume: hoe groter de kans dat de boel overkookt. Door een houten lepel dwars over je kookpot te leggen, barsten de belletjes wanneer die de lepel raken en moeten de belletjes opnieuw gevormd worden. Op deze manier blijft het volume beperkt en kookt je water niet over. Voor Familiehulp dienstencheques een 10/10!

Bodylotion voor leder

Ons antwoord: JA, maar…

​Een lederen zetel is makkelijker te reinigen dan een stoffen zetel, maar leder is vaak delicater. Aangezien leder dierenhuid, is voeden noodzakelijk. Net zoals onze huid, droogt leder uit van water waardoor je scheuren kan krijgen. Gelukkig zijn er heel wat goede producten op de markt. De huishoudhack die wij onderzochten: werkt bodylotion voor een lederen zetel? Het werkt, maar let op! Je kan best vergelijken met je eigen huid. Je gebruikt op je huid ook beter een body lotion zonder parfum. Pas dit ook toe bij gebruik op je zetel: gebruik een standaard bodylotion zonder parfum, zo voelt je zetel zacht en soepel.

Aluminium balletjes in de droogkast

Ons antwoord: JA, maar…

Te vinden op het wereldwijde web: een hack op de rubberen wasdrogerballetjes die je in de supermarkt vindt. Het nut van deze balletjes? Ze creëren ruimte tussen je wasgoed zodat de warme lucht van je droogkast beter kan circuleren.

Je kent het wel: je zet de droogkast en het lijkt of alle kledij verweven zit in een grote bal die ronddraait. De lucht kan dus niet circuleren waardoor het veel langer duurt tot je was droog is. De balletjes helpen om ruimte te maken tussen je wasgoed wat resulteert in een kortere droogduur. Volgens de hack kan je je eigen balletjes maken van aluminium of zilverpapier die je tussen je wasgoed gooit. De hamvraag: bieden deze balletjes een waardig alternatief voor de rubberen wasdrogerballetjes uit de supermarkt?
Wel, het systeem blijft hetzelfde dus het we kunnen stellen dat het werkt, maar de kans bestaat dat je met evt. scherpe kanten van je zelfgerolde balletjes delicate kledij beschadigt. Wij raden dus aan om je wasdrogerballetjes uit de supermarkt te halen. Ze zijn niet duur en je gebruikt ze lange tijd.

Je koelkast ontgeuren met natriumbicarbonaat

Ons antwoord: JA

Ik ben een grote liefhebber van kaas en nog het liefst de kazen met een sterke geur. Mijn man is helaas geen fan waardoor dit wel eens voor discussie zorgt. Als je deze huishoudhack mag geloven neemt natriumcarbonaat alle geurtjes weg uit je koelkast. En jawel! Getest en goedgekeurd! En het kost je geen moeite. Neem een schaaltje met wat natriumbicarbonaat (baksoda) voor voeding en zet het in de koelkast. Je zal versteld staan van het resultaat. Opgelet! Er is een duidelijk verschil tussen natriumbicarbonaat en soda. Het is familie van elkaar maar het ene is voor consumptie en het andere niet!

Tip! Hergebruik het koffiegruis van je pas gezette potje koffie. Laat even drogen en zet daarna in een potje in je koelkast. Je zal zien, het werkt écht. Je kan dit ook uitproberen met je koffiepads.

Sodakristallen als ontstopper

Ons antwoord: JA

Deze tip is zo belangrijk. Met kindjes in huis gebruik je beter onschadelijke huishoudmiddelen in plaats van harde en agressieve poetsproducten. Deze hack passen we vooral toe op de gootsteen in de keuken, maar ook voor de douche, het bad en in de badkamer is soda een wondermiddel.

In de keuken zijn sodakristallen een handig middel voor het ontstoppen van je gootsteen. Aangezien de meeste verstoppingen in de keuken veroorzaakt worden door vetten en soda een goede ontvetter is, is dit de beste helper die je in huis kan hebben. Soda voorkomt bacteriën en gaat schimmels tegen.

Hoe ga je te werk?

  • Neem een handvol sodakorrels en leg die in het gootsteenputje
  • Neem daarna kokend water en giet voorzichtig op de sodakorrels. Deze zullen oplossen in het warme water.
  • Familiehulp dienstencheques beveelt het gebruik van soda aan. Let wel op, er is een verschil tussen sodakorrels en natriumbicorbonaat (baksoda). Ze behoren tot dezelfde familie, maar hebben een andere werking. Soda is namelijk NIET voor consumptie terwijl natriumbicarbonaat (baksoda) dat wel is.
  • Laat alles even inwerken. Laat wat warm water doorlopen.

Alweer veel geleerd! Op naar het volgende!

Groetjes,
Marieke

Houten lepel bij overkoken
Soda als ontstopper
Alumium balletjes in de droogkast
Natriumbicarbonaat voor ontgeuren koelkast