GFT-container schoonmaken: vermijd vieze geuren en ongedierte

Familiehulp dienstencheques zegt absoluut "ja!", tegen het sorteren van afval, maar aan elk voordeel is meestal ook een nadeel verbonden. Wanneer je container goed gevuld raakt, kan dit wel eens voor vieze geurtjes en ongedierte zorgen. Voorkomen is beter dan genezen. Hoe zorg je er voor dat het niet zover komt? Hoe ga je best aan de slag met het schoonmaken van je container? Je komt het hier te weten!

Hoe voorkom je ongedierte en andere vuiligheid?

Start met de bodem van je container te bedekken met krantenpapier of droog gras. Op deze manier wordt het vocht van het afval geabsorbeerd waardoor je vieze geuren tegengaat.

Zet jouw afvalcontainer zeker niet in de zon, maar wel op een koele plaats.

Verse klimop bestrijdt maden en mag zonder enige twijfel in jouw groene afvalcontainer.

Maak een goede mix van tuinafval en keukenafval. Laagje per laagje, zo hou je je container droog.

Maden en vliegen zijn niet dol op lavendel dus ideaal om ze weg te jagen.

Verse lavendel kan je in de container zelf gooien, maar vermijd luchtverfrissers met lavendel want deze verstoren het composteringsproces.

Hoe maak je jouw container schoon?

Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke producten zoals soda of groene zeep. Groene zeep en een scheut kokend water does the trick! Laat de zeep even goed intrekken zodat het vuil kan loskomen. Verwijder nadien alle vuile resten met een borstel. Goed schuren en je container zal er al heel wat beter uitzien!

Heb je een hogedrukreiniger of tuinslang? Dan kan je deze al gebruiken tijdens het schoonmaken.

Vermijd chloor, detergenten of insecticiden, deze zijn schadelijk voor het milieu en belemmeren het composteringsproces.

Je kan op beide oren slapen, met deze tips zijn jouw gft-bak problemen van de baan :-)

Veel succes!

Groetjes,
Marieke