De beste tip om jouw waterkoker te ontkalken

18/10/2021 - 12:14

De waterkoker. Het is een veelgebruikt en handig apparaat voor zoveel dingen en staat in ieder huishouden, maar heb jij al eens aan de binnenkant gekeken? Misschien spoel jij je waterkoker na ieder gebruik uit of laat je hem open staan. Dit kan en mag je doen, maar dit reinigt jouw apparaat niet grondig. Als wij wat extra tijd over hebben en ons to-do lijstje bij de klant afgewerkt is, is de waterkoker één van de dingen die we er graag als extraatje bijnemen.

Aan de binnenkant van je waterkoker zie je vaak een witte laag. Dat is afzetting van het kalk in je water. Naast kalk, blijven er ook droogresten achter. Droogrest is wat overblijft na het verdampen van water. Bij het gebruik van fleswater, dat laag is in droogresten, zal dit minder vaak voorkomen. Bij kraantjeswater is dit een vaak een terugkerend probleem. De hoeveelheid kalk in je water is vaak hoger bij kraantjeswater. Hoe reinig je jouw waterkoker nu grondig?

  • Doe een scheutje natuurazijn in je waterkoker. Dit kan puur of 50/50 met water.
  • Laat je waterkoker goed doorwarmen. Je zal versteld staan van de kalkaanslag die er afkomt.
  • Herhaal dit tweewekelijks of maandelijks.

Vind je dat azijn vies ruikt, doe dit trucje dan beter niet in je keuken, maar wel in de garage.

Let wel op! Gebruik geen azijn om je (standaard) koffiezetapparaat te reinigen. De dichtingen zijn vaak van rubber en de leidingen van plastiek. Azijn zal het rubber aantasten. Wil je jouw koffiezetapparaat reinigen, gebruik dan beter een product uit de winkel.

Op deze manier zal jouw waterkoker niet alleen langer meegaan, maar blijf jij genieten van heerlijk smakende thee. :-)

Succes!

Groetjes,
Marieke

Waterkoker ontkalken met azijn
Wat is het verschil tussen schoonmaakazijn en ​natuurazijn?

Zoals de naam het zelf zegt, gebruik je schoonmaakazijn om schoon te maken. Het is zuurder dan natuurazijn, waardoor het ook beter geschikt is voor het huishouden. Het is absoluut niet geschikt voor consumptie. Wij zijn fan van schoonmaakazijn voor het verwijderen van kalkaanslag, als ontstopper of tegen vieze geurtjes.

Natuurazijn is een natuurproduct en is iets minder zuur dan schoonmaakazijn. Deze soort azijn ontstaat op basis van natuurlijke producten waardoor je deze perfect kan gebruiken in gerechten. Je mag natuurazijn uiteraard ook gebruiken in het huishouden. Natuurazijn is bijvoorbeeld een ideale wasverzachter. Het bestrijdt vieze geurtjes in wasgoed en maakt je was zacht.

Zie ook andere huishoudtips met azijn: